Vad är egentligen fasadpartier? En mängd olika saker blir svaret. Ett burspråk, en fronton, en risalit, en attika, en vinterträdgård… Det är bara fantasin som sätter gränser då huset skall förnyas och förlängas. Burspråk är vanligt förekommande i såväl hus som lägenheter och är utbyggda fasadpartier med fönster. Frontonen och risaliten – en tempelgavel respektive ett framskjutande fasadparti – är inga vanliga tillbyggnader idag.
Inte heller attikan är vanligen förekommande hos gemene man utan något som främst återfinns i äldre palats, enklast beskrivet som en låg övervåning. Vinterträdgården är dock ett av de vanligaste fasadpartierna i svenskarnas hus och detta fenomen härstammar från 1700-talet då man gärna adderade ett inglasat uterum till herrgårdar och slott i vilket man hade växter. Fasadpartierna skall passa det befintliga huset varför materialval och färger är viktigt. Helst vill husägaren att de två skall smälta samman.
Mer ljus med nytt fasadparti
Om huset skall ges mer ljus, kreera fasadpartier i form av stora öppna portar som sträcker sig från golv till tak och som leder ut till trädgården, eller som ger en fin övergång mellan hus och uterum. Förutom att ge mer ljus så höjs trivselfaktorn i boendemiljön och ofta så stiger även värdet på huset.
Vilken typ av nytt uterum eller ny förlängning av huset som skall installeras beror på beställarens önskemål. Skall rummet endast nyttjas sommartid eller kanske året runt? Om det sistnämnda är svaret så kan fasadpartier erbjuda fina vinterträdgårdar. En vinterträdgård ger husägaren närhet till naturen och ytterligare kvadratmetrar att leva på. Med ett glashölje så hjälper solen till med uppvärmning, vilket gör att externa värmekällor inte är lika nödvändiga och således minskar energikostnaderna.